
- Piły ubojowe
- Piły rozbiorowe
- Piły do mostka
- Piły tarczowe
- Nożyce do nóg, rogów, mostka, głowy
- Urządzenia do usuwania rdzenia kręgowego
- Noże do skórowania
- Oczyszczacze parowe
- Aparaty ubojowe
- Stymulatory elektryczne
- Urządzenia do zrywania sadła
- Aparaty do zarabiania jelita wieprzowego
- Urządzenia do drobiu
- Urządzenia do przetwórstwa rybnego
- Urządzenia do mycia
- Noże krążkowe
- Automaty do rozpoławiania tusz
- Stabilizatory
- Ostrzałki
- Inne urządzenia
- Skanery mięsa
- Maszyny do usuwania szczeciny
- Dwubiegowe Maszyny Czyszczące Żwacze
- Urządzenia rozdrabniające
- Łapy gumowe do szczeciniarek


La Parmentiere - 650P - 760P - 770P - 870P - 970P
CEL
Maszyny do odparzania oraz maszyny do usuwania szczeciny typu 650P, 760P, 770P, 870P i 970P przeznaczone są do odparzania i usuwania szczeciny z cielęciny, bydła rogatego oraz nóg i głów baranich oraz do czyszczenia i usuwania szczeciny z całych prosiąt. Niewielki model 650P przeznaczony jest do obróbki nóg cielęcych, wołowych i baranich oraz głów baranich i cielęcych o wadze nie większej niż ok. 8 kg.
PRACA
Maszyny do usuwania szczeciny umożliwiają w trakcie jednego działania przeprowadzić pełną obróbkę nóg wołowych oraz całego prosięcia w trakcie obróbki wykańczającej pozostałych części.
WAŻNE
W celu uzyskania maksymalnej wydajności oraz najwyższej możliwej jakości produktów końcowych w trakcie obróbki nóg baranich, nóg cielęcych oraz głów cielęcych sugeruje się obróbkę zgodnie z poniższą tabelą, np.:
- W celu najlepszego wykończenia, w trakcie obróbki baranich nóg oraz w trakcie usuwania szczeciny maszynie usuwającej szczecinę nogi powinny być poddane obróbce w urządzeniu rozdrabniającym.
- Po usunięciu szczeciny, nogi cielęce powinny zostać umieszczone na stole i oznaczone przy użyciu palinka butanowo-gazowego. W celu uzyskania najlepszych wyników obróbki sugeruje się włożenie nóg na chwilę (1 do 1 ½ minuty) do maszyny usuwającej szczecinę w celu ich umycia.
- Wykończenie obróbki głów cielęcych przy użyciu elastycznego noża z trzonkiem.
Dane techniczne | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Odparzanie - Usuwanie Szczeciny | Dodatkowe wykończenie | ||||||||
650P | 760P | 770P | 870P | 970P | Rozdrabnianie | Ostrze obrotowe | Opalanie | Powtórne mycie | |
Cielęce nogi | • | • | • | • | • | ||||
Prosię | • | • | • | • | |||||
Baranie nogi* | • | • | • | • | • | • | |||
Cielęce nogi | • | • | • | • | • | • | • | ||
Cielęce nogi > 8 kg | • | • | • | • | • | ||||
Cielęce głowy < 8 kg |
• | • | • | • | • | • |
* - W celu dodatkowego wykończenia baranich nóg należy użyć:
- Urządzenie do rozdrabniania 670RD po 650P.
- 880RD po 770P.
- 2 x 880RD po 870P.
Godzinna wydajność | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Typ | Nogi | Głowy | Prosię (8/15 kg) |
||||
(2,5 kg) bydło |
(1,2 kg) cielęcina |
(0,25 kg) baranina |
(8 kg) cielęcina |
(2 kg) baranina |
|||
650P | 100 | 225 | 450* | 900** | 25 | 60 | |
760P | 180 | 400 | 800* | 1200** | 50 | 125 | 35/60 |
770P | 400 | 875 | 1800* | 3600** | 100 | 225 | 60/100 |
870P | 600 | 1200 | 2800* | 5600** | 150 | 350 | 85/150 |
970P | 720 | 1560 | 3360* | 6720** | 180 | 420 | 100/180 |
* - Obróbka i wykończenie wykonywane całkowicie w urządzeniach do usuwania szczeciny.
** - Początkowa obróbka w maszynie do usuwania szczeciny i dodatkowe wykończenie w urządzeniu do rozdrabniania.
Cechy:
- Wszystkie maszyny, ramy oraz zewnętrzne izolacje wykonane są ze stali nierdzewnej.
- Moc silnika w zależności od modelu (patrz ostatnia tabela).
- Gorąca woda bieżąca (patrz ostatnia tabela).
- Cylindryczny zbiornik wyłożony wewnątrz płytą ze stali nierdzewnej tzw. "Diamond Point" ze specjalnymi obrotowymi guzami zapewnia intensywne i ostrożne usuwanie szczeciny.
- Płyta obrotowa ze specjalnie zaprojektowanymi otworami w połączeniu z guzami zapewnia jednolitą obróbkę produktów oraz sukcesywne pozbywanie się usuniętej szczeciny.
- Maszyny są bardzo wydajne i ich konserwacja jest prosta: nie jest wymagane chłodzenie.
- Drzwi otwierają się o kąt 180°
- Drzwi zatrzaskowe umożliwiają dostęp do wnętrza celem czyszczenia maszyny, co z kolei zapewnia maksimum higieny.
- Na zewnątrz drzwi, korytarze bezpieczeństwa połączone są z maszynami.
- Należy używać odprowadzenia wody znajdującego się na każdej maszynie, w zależności od położenia miejsca pracy (na żądanie klienta).
- Wszystkie modele urządzeń oparzających i usuwających szczecinę są wyposażone w drzwi z pneumatycznymi podnośnikami (6 bar) umożliwiające ich otwieranie i zamykanie za pomocą zdalnego sterowania, zapełniając racjonalne działanie i bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa dla użytkownika.
- Maszyny objęte są 3-letnią gwarancją, z wyłączeniem ponadwymiarowych silników, które muszą być zabezpieczone dwubiegowo za pomocą oddzielnych włączników oraz ścierniwa na płycie.
Ilość sztuk / operacja | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Typ | Nogi | Głowy | Prosię (8/15 kg) |
|||
(2,5 kg) bydło |
(1,2 kg) cielęcina |
(0,25 kg) baranina |
(8 kg) cielęcina |
(2 kg) baranina |
||
650P | 25 | 45 | 225 | 5 | 12 | |
760P | 45 | 80 | 400 | 10 | 25 | 5/9 |
770P | 100 | 175 | 900 | 20 | 45 | 8/15 |
870P | 150 | 260 | 1400 | 30 | 70 | 12/22 |
970P | 180 | 310 | 1680 | 36 | 80 | 14/26 |
Czas pracy | 15/20 min. | 7/10min. | 10/20 min. | 6/10 min. | 8/10 min. | 3/4 min. |
Typ | Moc | Stosunek wpłynności | |
---|---|---|---|
gorąco | zimno | ||
650P | 6/4 Kw | 1500 | 1500 |
760P | 6/4 Kw | 2000 | 2000 |
770P | 9/6,2 Kw | 2500 | 2000 |
870P | 15/11 Kw | 3000 | 2000 |
970P | 20/15 Kw | 3000 | 2000 |
WAŻNE
Aby uzyskać optymalne wykorzystanie maszyny, proponujemy zastosować termostatyczny mikser przeciwprądowy z termometrem pomiaru temperatury. Sprzęt ten jest dostarczany na życzenie przez LA PARMENTIERE.
OPCJA
Wszystkie maszyny mogą być wyposażone w automatyczną szafkę, która umożliwi otrzymanie optymalnego ustawienia w czasie, kiedy produkty przebywają wewnątrz maszyny. Zalety tej opcji są znaczne, jak wyszczególniono poniżej:
- Oszczędności w zatrudnieniu, ponieważ stały nadzór nie jest konieczny.
- Oszczędność wody i energii elektrycznej.
- Optymalne warunki do pracy.